
Autor: Francesc Torralba.
Título completo: Córrer per pensar i sentir. [Correr para pensar y sentir].
Editorial: Angle Editorial , Barcelona, 2015.
175 páginas. Colecció Inspira
ISBN: 9788416139347 (original en català)
ISBN: 9788416012435 (versión en castellano)
Reseña y textos originales en catalán
Reseña y textos en castellano (clicar aquí)
Breu comentari:
Em vaig trobar amb el llibre per casualitat, estava a una prestatgeria del meu nou despatx. Tal vegada l’he llegit perquè a mi m’agrada córrer. L’autor ha volgut compartir les seves experiències quan surt a fer carreres de fons. L’experiència de sentir el cos, de com neix un sentiment d’alliberació en mig de la natura, com els pensaments tendeixen a ordenar-se, i com córrer acaba sent també una experiència espiritual. Està escrit amb un llenguatge que sense arribar a ser poètic sí que descriu bellament el que sent un corredor. M’he sentit identificat amb moltes de les seves descripcions, també jo he sentit créixer la intuïció i se m’ha obert la porta de la creativitat mentre trotava pels camins. Si doneu una ullada als textos que més a baix he seleccionat podreu comprovar com didàcticament Francesc Torralba ens condueix de valorar el propi cos, en la primera part del llibre, a practicar la meditació quan la cursa és prou llarga. Sí, córrer esdevé una pràctica espiritual.
Índex:
Pròleg
I. Alliberament
II. Sensacions
Plaer i dolor
La festa dels sentits
El valor de la repetició
Córrer amb tacte i degustar-ho tot
El silenci dels boscos
Impregnar-se del món
III. Emocions
Córrer, una experiència interior
La lluita contra els propis límits
Alliberament emocional
IV. Pensaments
Els pensaments flueixen
Concentració mental i planificació del futur
Rememorar, imaginar, intuir
V. Vincles
Lligar-se i deslligar-se
Un procés d’autoconeixement
Contemplar-se en la cosa contemplada
La fraternitat universal entre els corredors
VI. Virtuts
Una font de virtuts
Senzillesa i sobrietat
La vivència de la gratuïtat
La cura d’humilitat
Audàcia, prudència i temprança
La tenacitat com a virtut cardinal
Una experiència de solidaritat
Córrer, una metàfora de la vida
VII. Experiències
Meditar tot corrent
Meditació i presència plena
Córrer, respirar, meditar
Prendre distància
Descentrament
Astorament i gratitud
El sentit còsmic
Córrer i pregar
Una experiència mística
Epíleg
Bibliografia
Cites que vull recordar:
“Això és el que m’apassiona del fons. És una activitat senzilla, prosaica, simple, que tot ésser humà, sense haver rebut cap lliçó prèvia, pot atrevir-se a desenvolupar. És incloent, universal i receptiva. No requereix un gran instrumental tècnic, ni unes instal·lacions esportives dissenyades per a aquest fi. Es pot córrer, pràcticament, a tot arreu. Tampoc no cal una gran inversió de temps, ni comporta un gran cost econòmic. Es pot fer solitàriament, però també amb altres i en qualsevol lloc del món. Pocs esports ofereixen aquesta versatilitat, poques modalitats esportives posseeixen una dimensió tan incloent i universal.” (Pág. 24)
“En termes generals, som hereus d’una cultura que ha ignorat el cos, i no solament això, sinó que l’ha proscrit com a quelcom brut i lleig. Ens manca una pedagogia dels sentits, de la noble- sa i la bellesa del cos i de tot allò que ens ofereix com un do.
Córrer és una manera reconciliar-se amb el propi cos. Tampoc no ens han ensenyat a gaudir del tacte, de l’oïda, de les flaires, de la visió i del gust. Gaudir de tot allò de bell i noble que hi ha en la realitat no és, en cap cas, una transgressió, menys encara un acte vergonyant; és una manera de celebrar el meravellós i immens do d’existir. És absurd i estèril culpar-se d’això. Estem fets per sentir aquest munt de sensacions, però bona part de la vida censurem aquesta dimensió.
Córrer llargues distàncies pels boscos configura el caràcter, imprimeix una manera de ser, fa més robusta la personalitat i la fa més apta per afrontar adversitats i tota mena de contrarietats. Altera i modifica positivament la interioritat de la persona.” (Pág. 67)
“En córrer, relativitzo els problemes, les tensions, les arestes de la vida, i tot recobra un significat nou. Pròpiament, tot segueix igual, no es resol res, però s’afronta amb una mirada nova, amb un nou alè. De vegades, em sento abatut a l’hora de començar a córrer, no tinc esma ni ganes de posar-me a trotar, però ho faig igualment, de manera mecànica, com si estigués exercitant una feina per a la qual he estat contractat.
Després, però, al cap d’una estona de córrer, començo a sentir la voluntat de viure, de tal manera que els mals pensaments i les emocions tòxiques es desplacen, emigren cap a l’exterioritat i es fa el buit. Sento els raigs del sol, la flaire de la ginesta, la suavitat de la sorra i no tinc ja record d’aquells sentiments aspres que empresonaven el meu cor.” (Pág. 76)
“Córrer sol és, tal com s’ha dit, molt diferent de córrer acompanyat. Ambdues experiències són igualment valuoses, però tenen efectes diferents en el flux mental. Córrer sol afavoreix la introspecció, la reflexió, l’anticipació, la memòria, la circumspecció, la imaginació, mentre que córrer amb els altres ajuda a desenvolupar habilitats socials i comunicatives, a crear vincles i a fer empatia; estimula el que els especialistes denominen la intel·ligència social i l’emocional. (Pág. 84)
“Córrer llargues distàncies és una ocasió idònia per al coneixement intuïtiu. Moltes vegades, mentre corro, em vénen intuïcions, visions que il·luminen el bosc mental per fraccions de segon. Després, tracto de recordar el que he vist i fer memòria de la idea per poder desenvolupar-la creativament. No sempre sóc capaç de recordar-la. En el procés de creació intel·lectual, la intuïció hi té un paper decisiu, perquè actua com una font d’inspiració.” (Pág. 93)
“Córrer sol és una circumstància idònia per poder deslligar-se del cercle afectiu habitual i mirarse’l a distància, com el qui mira una escultura des de diferents angles. Aquest exercici de deslligament no s’ha de confondre amb la ruptura, el trencament o la separació; tampoc és un exercici de solipsisme o de narcisisme. És un deslligar-se que permet, posteriorment, una vinculació amb els altres de més qualitat i fondària.” (Pág. 98)
“Crec que en l’ànima de tot corredor de muntanya hi ha sempre un ésser contemplatiu, algú que aspira a practicar la contemplació, encara que no posi nom a la cosa.
Tradicionalment s’ha contraposat la vida activa a la vida contemplativa, com si fossin dos estils de vida incompatibles en un mateix ésser. És fals. Tot ésser humà és capaç de fer una vida contemplativa independentment de les seves creences i conviccions i, a la vegada, és capaç, també, de fer una vida activa. A més a més, necessita conrear tant l’una com l’altra per assolir un fràgil equilibri mental i emocional.
Córrer és una activitat que aparentment forma part de la vida activa, perquè hi ha moviment de músculs, ossos i tendons, perquè hi ha translació del cos d’un lloc a un altre, però córrer pels boscos és una activitat que pertany, sobretot, a la vida contemplativa. El que cerca el corredor de muntanya és una experiència, una vivència d’unió que el descentri i el transformi, una visió que no pot anticipar. Aquí rau la gràcia, com en l’enamorament. Això l’obliga a ser pacient, a estar atent, a vetllar perquè es faci realitat aquell instant en el qual la muntanya deixa de ser una massa de roca i de gel per esdevenir un ésser amb ànima.” (Pág. 105)
“Quan corro, m’adono del que sento, sóc capaç de posar nom a les emocions que flueixen en el meu cor. És un acte de consciència que em permet adonar-me que estic indignat, o gelós o ressentit; m’aclareix la ment i hi veig reflectits, com si fos un estany alpí, tots els neguits, que queden allí exposats, amb evidència, nítidament, sense possible simulació.
…
No hi ha dubtes que el benefici més poderós que té el fons és que facilita alliberar emocions tòxiques, negatives, destructives, i fer-ho d’una manera que no causa mal a ningú, que sigui no perjudicial.” (Pág. 126)
“Córrer és no fer res, és parar l’acció i la producció, prendre’s temps; deixar que la naturalesa, el que m’envolta, actuï sobre el meu ésser. És la manera de poder gaudir intensament de l’ara, de cada instant que transcorre, de tal manera que no passi inadvertit o es perdi per l’eternitat.” (Pág. 141)
“«La meditació -escriu Fred Rohé- és un estat de consciència, no una posició física.» «Un dels aspectes de córrer meditant -diu- és l’alegria conscient de córrer; un altre aspecte és el procés d’aprenentatge que utilitza la cursa com una metàfora de la vida.»
«El meu objectiu -conclou Fred Rohé- a la vida no és córrer sinó estar despert.»
En efecte, córrer meditant aclareix la vista. És un exercici que propicia el desvetllament, el fet de despertar-se. Des de la filosofia presocràtica, especialment des d’Heraclit, és coneguda la dicotomia entre els desperts i els adormits. La meditació té una funció clara: despertar l’ésser humà a la vida, obrir-li els ulls, eixamplar-li les orelles, fer-lo receptiu a la realitat que l’embolcalla. Només vivim, pròpiament parlant, quan estem desperts. Córrer fons és una manera de despertar la ment.” (Pág. 145)
“Tot ésser humà pot desenvolupar un doble rol: el d’actor i el d’espectador. Generalment, fem d’actors, representem el nostre paper en el món, i només rarament desenvolupem el paper d’espectadors. Córrer pels prats i per les carenes permet convertir-se en espectador, en algú que observa, valora, mesura i pondera.” (Pág. 153)
“Mentre corro, m’adono que hi sóc, que podria no ser-hi, que deixaré de ser i que formo part d’aquest gran univers, però també m’adono que no m’he donat a mi mateix l’existència, que no m’he posat jo a mi mateix, ni sóc jo qui he posat les muntanyes, els arbres, les crestes afilades, les ones del mar. Tot m’ho trobo, i ho gaudeixo astorat. De vegades, sento intenses ganes de plorar d’agraïment. Sento l’anhel d’agrair-ho tot plegat a Algú i estenc les mans en senyal de gratitud.» (Pág. 165)
“Quan corro, dialogo, però no solament amb mi mateix, no solament amb els dimonis interiors que m’emmetzinen, aquells que es desperten en les hores més fosques de la vida. És un diàleg que té un destinatari que no sóc jo, que és en tot el que hi ha, però que cap ésser no esgota i que cada realitat, per petita que sigui, transparenta a través de la seva bellesa. Aquest altre, que vetlla per tot allò que és, és el que les tradicions sapiencials i espirituals anomenen Déu. Mentre corro, m’agrada pensar que el món visible és, solament, una dimensió de la realitat, la dimensió externa d’allò que és.» (Pág. 165)
“Quan corro pels camps oberts, em sento una partícula conscient, efímera i vulnerable, que corre d’una contrada a l’altra per impregnar-se de la bellesa del món. És aquesta bellesa dels éssers la que em revela la Presència infinita d’Algú que està en tot el que existeix, però amb tanta discreció que es pot viure i morir sense reconèixer-la.” (Pág. 166)
“Quan corro llargues distàncies en soledat, visc aquesta sensació de profunda unitat, d’oblit del jo. Córrer és un mètode per transcendir l’ego. Cal córrer molta estona, però, per oblidar-se del jo i sentir que estàs profundament relligat al món.” (Pág.168)
Foto destacada: corredor-pexels-wesleydavi-7116195
Breve comentario:
Me encontré con el libro por casualidad, estaba a una estantería de mi nuevo despacho. Tal vez lo he leído porque a mí me gusta correr. El autor ha querido compartir las experiencias de cuando sale a hacer carreras de fondo. La experiencia de sentir el cuerpo, de cómo nace un sentimiento de liberación en medio de la naturaleza, cómo los pensamientos tienden a ordenarse, y cómo correr acaba siendo también una experiencia espiritual. Está escrito con un lenguaje que sin llegar a ser poético sí que describe bellamente el que siente un corredor. Me he sentido identificado con muchas de sus descripciones, también yo he sentido crecer la intuición y se me ha abierto la puerta de la creatividad mientras trotaba por los caminos. Si dais un vistazo en los textos que más abajo he seleccionado podréis comprobar como didácticamente Francesc Torralba nos conduce de valorar el propio cuerpo, en la primera parte del libro, a practicar la meditación cuando la carrera es bastante larga. Sí, en el correr acontece una práctica espiritual.
Índice:
Prólogo
I. Liberación
II. Sensaciones
Placer y dolor
La fiesta de los sentidos
El valor de la repetición
Correr con tacto y degustarlo todo
El silencio de los bosques
Impregnarse del mundo
III. Emociones
Correr, una experiencia interior
La lucha contra los propios límites
Liberación emocional
IV. Pensamientos
Los pensamientos fluyen
Concentración mental y planificación del futuro
Rememorar, imaginar, intuir
V. Vínculos
Ligarse y desligarse
Un proceso de autoconocimiento
Contemplarse en la cosa contemplada
La fraternidad universal entre los corredores
VI. Virtudes
Una fuente de virtudes
Sencillez y sobriedad
La vivencia de la gratuidad
La cura de humildad
Audacia, prudencia y templanza
La tenacidad como virtud cardinal
Una experiencia de solidaridad
Correr, una metáfora de la vida
VII. Experiencias
Meditar corriendo
Meditación y presencia llena
Correr, respirar, meditar
Tomar distancia
Descentramiento
Asombro y gratitud
El sentido cósmico
Correr y rezar
Una experiencia mística
Epílogo
Bibliografía
Citas que quiero recordar:
“Esto es el que me apasiona del fondo. Es una actividad sencilla, prosaica, simple, que todo ser humano, sin haber recibido ninguna lección previa, puede atreverse a desarrollar. Es incluyente, universal y receptiva. No requiere un grande instrumental técnico, ni unas instalaciones deportivas diseñadas para este fin. Se puede correr, prácticamente, en todas partes. Tampoco hace falta una gran inversión de tiempo, ni conlleva un gran coste económico. Se puede hacer solitariamente, pero también con otros y en cualquier lugar del mundo. Pocos deportes ofrecen esta versatilidad, pocas modalidades deportivas poseen una dimensión tan incluyente y universal.” (Pág. 24)
“En términos generales, somos herederos de una cultura que ha ignorado el cuerpo, y no solo esto, sino que lo ha proscrito como algo sucio y feo. Nos falta una pedagogía de los sentidos, de la nobleza y la belleza del cuerpo y de todo aquello que nos ofrece como un don.
Correr es una manera reconciliarse con el propio cuerpo. Tampoco nos han enseñado a disfrutar del tacto, del oído, de los olores, de la visión y del gusto. Disfrutar de todo aquello de bello y noble que hay en la realidad no es, en ningún caso, una transgresión, menos aún un acto vergonzante; es una manera de celebrar el maravilloso e inmenso don de existir. Es absurdo y estéril culparse de esto. Estamos hechos para sentir este montón de sensaciones, pero buena parte de la vida censuramos esta dimensión.
Correr largas distancias por los bosques configura el carácter, imprime una manera de ser, hace más robusta la personalidad y la hace más apta para afrontar adversidades y todo tipo de contrariedades. Altera y modifica positivamente la interioridad de la persona.” (Pág. 67)
“Al correr, relativizo los problemas, las tensiones, las aristas de la vida, y todo recobra un significado nuevo. Propiamente, todo sigue igual, no se resuelve nada, pero se afronta con una mirada nueva, con un nuevo aliento. A veces, me siento abatido a la hora de empezar a correr, no tengo ánimo ni ganas de ponerme a trotar, pero lo hago igualmente, de manera mecánica, como si estuviera ejercitando un trabajo para el cual he sido contratado.
Después, sin embargo, al cabo de un rato de correr, empiezo a sentir la voluntad de vivir, de tal manera que los malos pensamientos y las emociones tóxicas se desplazan, emigran hacia la exterioridad y se hace el vacío. Siento los rayos del sol, el olor de la retama, la suavidad de la arena y no tengo ya recuerdo de aquellos sentimientos ásperos que encarcelaban mi corazón.” (Pág. 76)
“Correr solo es, tal como se ha dicho, muy diferente a correr acompañado. Ambas experiencias son igualmente valiosas, pero tienen efectos diferentes en el flujo mental. Correr solo favorece la introspección, la reflexión, la anticipación, la memoria, la circunspección, la imaginación, mientras que correr con los otros ayuda a desarrollar habilidades sociales y comunicativas, a crear vínculos y a hacer empatía; estimula el que los especialistas denominan la inteligencia social y el emocional. (Pág. 84)
“Correr largas distancias es una ocasión idónea para el conocimiento intuitivo. Muchas veces, mientras corro, me vienen intuiciones, visiones que iluminan el bosque mental por fracciones de segundo. Después, trato de recordar lo que he visto y hacer memoria de la idea para poder desarrollarla creativamente. No siempre soy capaz de recordarla. En el proceso de creación intelectual, la intuición tiene un papel decisivo, porque actúa como una fuente de inspiración.” (Pág. 93)
“Correr solo es una circunstancia idónea para poder desatarse del círculo afectivo habitual y mirarlo a distancia, como quien mira una escultura desde diferentes ángulos. Este ejercicio de desligamiento no se tiene que confundir con la ruptura, la destrucción o la separación; tampoco es un ejercicio de solipsismo o de narcisismo. Es un desatarse que permite, posteriormente, una vinculación con los otros de más calidad y profundidad.” (Pág. 98)
“Creo que en el alma de todo corredor de montaña hay siempre un ser contemplativo, alguien que aspira a practicar la contemplación, aunque no ponga nombre al hecho.
Tradicionalmente se ha contrapuesto la vida activa en la vida contemplativa, como si fueran dos estilos de vida incompatibles en un mismo ser. Es falso. Todo ser humano es capaz de hacer una vida contemplativa independientemente de sus creencias y convicciones y, a la vez, es capaz, también, de hacer una vida activa. Además, necesita cultivar tanto la una como la otra para lograr un frágil equilibrio mental y emocional.
Correr es una actividad que aparentemente forma parte de la vida activa, porque hay movimiento de músculos, huesos y tendones, porque hay traslación del cuerpo de un lugar a otro, pero correr por los bosques es una actividad que pertenece, sobre todo, a la vida contemplativa. El que busca el corredor de montaña es una experiencia, una vivencia de unión que lo descentre y lo transforme, una visión que no puede anticipar. Aquí reside la gracia, como en el enamoramiento. Esto obliga a ser paciente, a estar atento, a velar porque se haga realidad aquel instante en el cual la montaña deja de ser una masa de roca y de hielo por devenir un ser con alma.” (Pág. 105)
“Cuando corro, me doy cuenta del que siento, soy capaz de poner nombre a las emociones que fluyen en mi corazón. Es un acto de conciencia que me permite darme cuenta que estoy indignado, o celoso o resentido; me aclara la mente y veo reflejados, como si fuera un estanque alpino, todas las desazones, que quedan allí expuestos, con evidencia, nítidamente, sin posible simulación.
…
No hay dudas que el beneficio más poderoso que tiene el fondo es que facilita liberar emociones tóxicas, negativas, destructivas, y hacerlo de una manera que no causa mal a nadie, que sea no perjudicial.” (Pág. 126)
“Correr es no hacer nada, es parar la acción y la producción, tomarse tiempo; dejar que la naturaleza, lo que me rodea, actúe sobre mi ser. Es la manera de poder disfrutar intensamente del ahora, de cada instante que transcurre, de tal manera que no pase inadvertido o se pierda por la eternidad.” (Pág. 141)
“«La meditación -escribe Fred Rohé- es un estado de conciencia, no una posición física.» «Uno de los aspectos de correr meditando -dice- es la alegría consciente de correr; otro aspecto es el proceso de aprendizaje que utiliza la carrera como una metáfora de la vida.»
«Mi objetivo -concluye Fred Rohé- en la vida no es correr sino estar despierto.»
En efecto, correr meditando aclara la vista. Es un ejercicio que propicia el desvelo, el hecho de despertarse. Desde la filosofía presocrática, especialmente desde Heráclito, es conocida la dicotomía entre los despiertos y los dormidos. La meditación tiene una función clara: despertar al ser humano en la vida, abrirle los ojos, ensancharle las orejas, hacerlo receptivo a la realidad que lo envuelve. Solo vivimos, propiamente hablando, cuando estamos despiertos. Correr fondo es una manera de despertar la mente.” (Pág. 145)
“Todo ser humano puede desarrollar un doble rol: el de actor y el de espectador. Generalmente, hacemos de actores, representamos nuestro papel en el mundo, y solo raramente desarrollamos el papel de espectadores. Correr por los prados y por las crestas permite convertirse en espectador, en alguien que observa, valora, medida y pondera.” (Pág. 153)
“Mientras corro, me doy cuenta que estoy, que podría no ser, que dejaré de ser y que formo parte de este gran universo, pero también me doy cuenta que no me he dado a mí mismo la existencia, que no me he puesto yo a mí mismo, ni soy yo quien he puesto las montañas, los árboles, las crestas afiladas, las olas del mar. Todo me lo encuentro, y lo disfruto sorprendido. A veces, siento intensas ganas de llorar de agradecimiento. Siento el anhelo de agradecerlo todo ello a Alguien y extiendo las manos en señal de gratitud.» (Pág. 165)
“Cuando corro, dialogo, pero no solo conmigo mismo, no solo con los demonios interiores que me emponzoñan, aquellos que se despiertan en las horas más oscuras de la vida. Es un diálogo que tiene un destinatario que no soy yo, que está en todo lo que hay, pero que ningún ser agota y que cada realidad, por pequeña que sea, transparenta a través de su belleza. Este otro, que vela por todo aquello que es, es el que las tradiciones sapienciales y espirituales denominan Dios. Mientras corro, me gusta pensar que el mundo visible es, solo, una dimensión de la realidad, la dimensión externa de aquello que es.» (Pág. 165)
“Cuando corro por los campos abiertos, me siento una partícula consciente, efímera y vulnerable, que corre de un paraje a otro para impregnarse de la belleza del mundo. Es esta belleza de los seres la que me revela la Presencia infinita de Alguien que está en todo el que existe, pero con tanta discreción que se puede vivir y morir sin reconocerla.” (Pág. 166)
“Cuando corro largas distancias en soledad, vivo esta sensación de profunda unidad, de olvido del yo. Correr es un método para transcender el ego. Hay que correr mucho rato, sin embargo, para olvidarse del yo y sentir que estás profundamente religado al mundo.” (Pág.168)